Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höra Hasse spela med Taikons orkester i en exklusiv tagning för SVT. Taikons orkester: Hasse Taikon – dragspel, Raimo Pajunen – bas, Lars-Göran Johansson – elgitarr. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hasse Taikon lovar drag i Västerås stadshus – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter men det finns en gemensam dag man enas kring, den 8 april, som i år firas för 50:e gången. I Västerås firas det digitalt med Taikons orkester i stadshuset.

Hasse Taikon och hans dragspel ekar genom stadshusets hårda väggar för nionde året. Men den här gången utan publik och inte just på den romska nationaldagen, utan några veckor tidigare under en förinspelning på grund av coronapandemin.

– Det kommer en massa publik annars, man vill gardera sig med den här coronan, säger Hasse Taikon.

10-årsjubileum nästa

För några är kanske Hasses fastrar, samhällsdebattören Rosa och författaren Katarina Taikon mer välkända. Men inte i Västerås, där han nästa år firar 10-årsjubileum i stadshuset på den romska nationaldagen. För det blir en tionde gång, det lovar han.

– Jag kommer köra det tionde året, sen får vi se, säger Hasse Taikon.

Årets firande kommer att visas digitalt på Västerås stads Facebook 8 april.

I klippet får du höra Hasse spela med Taikons orkester i en exklusiv tagning för SVT.

Hasse Taikons dragspel ljuder i stadshuset i Västerås i minst ett år till. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Romernas nationaldag

Den 8 april hissas den blågröna flaggan runt om i världen.

Romernas nationaldag firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls 8 april 1971 i London.

Romerna tillhör en av fem erkända nationella minoriteter i Sverige. Till de nationella minoriteterna räknas också judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.