Coronateam låter mer läskigt än vad det är berättar Tamar Arzoman i klippet. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Nybildade coronateam i hemtjänsten har startats i Västmanland

Publicerad

För att motverka fortsatt coronaspridning bland äldre med hemtjänst har kommuner i länet bildat speciella arbetslag som enbart arbetar med smitta. I Köping jobbar Tamar Arzoman och Zara Haapala i det nystartade coronateamet.

Arboga och Köping är två kommuner i Västmanland som arbetar med särskilda coronateam. Arbetslagen är bildade för att hemtjänstpersonal som arbetar med smittade och friska ska kunna arbeta åtskilt.

I coronateamet i Köping arbetar Tamar Arzoman och Zara Haapala som anmält sig frivilliga. De åker ut på både larm och rutinbesök till äldre som misstänks ha covid-19 eller är konstaterat sjuka.

Coronaviruset i Västmanland

Hygienrutinerna är strikta och de utgår från en lokal som ligger separat från annan hemtjänstpersonals för att undvika smitta.

– Det tog en stund att tänka igenom, coronateam låter läskigt men det är det inte om man har skyddsutrustning och tvättar händerna, säger Tamar Arzoman. 

Det är givande och viktigt att arbeta med coronasjuka tycker Zara Haapala. 

– Kan man göra skillnad så kan man göra det här, säger hon. 

I klippet ovan visar hemtjänstpersonalen i Köpings coronateam hur de gör om de får larm om misstänkt smitta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet