Foto: Ur polisens förundersökning

Hemtjänstpersonal stal bankkort från äldre kvinna

Publicerad

En 35-årig kvinna i Västerås döms för bedrägeri. Under arbetstid stal hon bankkortet som hon sedan bland annat använde för att köpa klockor, smycken och väskor för 45 000 kronor.

Det var en onsdagskväll i april som en kvinna i 90-årsåldern kommer hem från sjukhuset. Hon går och lägger sig och blir i stort sätt liggande i sängen tills på söndagen. Då upptäcker hon att hennes bankkort saknas och att det använts flitigt.

På torsdagen görs flera uttag, totalt 15 000 kronor, med kvinnans kort från en bankomat på Vallby. Dagen efter inhandlas klockor, väskor och smycken för totalt drygt 45 000 kronor i en affär i centrala Västerås.

Ungefär två veckor senare hämtar polisen in den 35-åriga kvinnan på förhör misstänkt för brottet.

Pekades ut på grund av skorna

En av sakerna som fällde kvinnan var hennes skor. På bilderna från övervakningsfilmen vid bankomaten ses en maskerad person, men skorna syns. Samma skor lade även butikspersonalen på minnet.

I husrannsakan hemma hos kvinnan hittades, förutom skorna, även en del av godset samt kontanter.

35-åringen som nu döms till villkorlig dom samt dagsböter nekar till brott och är tidigare ostraffad. Kvinnan ska även betala skadestånd på drygt 60 000 kronor till banken.

Domaren i målet går dock emot majoriteten och anser att kvinnan inte borde dömts. Han menar att det är utrett att den äldre kvinnan utsatts för bedrägeri – men inte att det är ställt utom rimligt tvivel att det är just 35-åringen som gjort det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.