Bland annat ska det byggas gång- och cykelbanor på båda sidor om körbanan över Herrgårdsbron. Foto: Jenny Berggren/SVT arkiv

Herrgårdsbron i Arboga ska renoveras – nu startar arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Från tisdag 23 april och till sent i höst stängs Herrgårdsbron i Arboga av för fordonstrafik. Nu börjar arbetet som bland annat ska förbättra för de som går och cyklar och säkra bevarandet av den kulturhistoriskt viktiga bron.

Under arbetet hålls gång- och cykelbana öppen men fordonstrafiken hänvisas till Strömnäsbro vid vårdcentralen.

Flera etapper över tre års tid

Renoveringen kommer att göras i etapper över tre års tid, 2019-2021.

Det ska bli en ny körbana och byggas gång- och cykelbanor på båda sidor av den. Reglerluckorna med manöversystem som styr vattenflödet ska bytas ut och delar av konstruktionen, som brostödet och stötbotten, ska förstärkas.

Under den första etappen år ett åtgärdas halva bron. Arbetat startar på den södra sidan. År två åtgärdas andra halvan, mot norr, och år tre broöverbyggnaden.

– Varje dag passerar många fotgängare och cyklister bron. Bland dessa är en stor del barn och ungdomar på väg till skola eller fritidsaktiviteter. Vi kommer att införa gång och cykelbanor på båda sidor om körfältet. På så viss blir det tryggare att färdas på bron, säger Magnus Andersson på projekt- och driftavdelningen i ett uttalande på kommunens hemsida.

Herrgårdsbrons historia

Herrgårdsbron uppfördes i slutet på 1800-talet. Den är en kombination av bro och dammkonstruktion och en viktig passage för fordonstransporter inom Arboga.

Den har genomgått flera renoveringar och reparationer. På 50-talet fick den som exempel ny broöverbyggnad och vägbana.

När den byggdes var tanken att nyttja vattnet som kraft till en belysningsanläggning, och att uppdämning skulle skapa en sammanhållen vattenspegel i ån för att höja skönhetsvärdet i staden.

Kraftverket är sedan länge nerlagt men dammkonstruktionen för reglering av vattennivåer är fortfarande i bruk.

Källa: Arboga kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.