Hesa-Fredrik lät inte över Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Idag skulle VMA-signalen ha gått ut på flera platser i landet klockan 15:00. En av de platserna var Västerås men där ska ett okänt systemfel gjort att ingen signal gick ut.

Larmsystemet för Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, ska testas fyra gånger per år, klockan tre den första helgfria måndagen i mars,juni, september och december. Idag ska signalen ha testats på flera olika platser i Sverige men i Västerås ska något ha gått fel.

– Vi gjorde allt enligt rutin men av någon anledningen gick det inte ut över Västerås. Det är något systemfel och vi har kontaktat myndigheten för samhällsskydd och beredskap så de får undersöka vad som kan ha gått snett, säger Johan Gustavsson, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Tyst i Ramnäs och Virsbo

Idag skulle även signalen ha testats för första gången i Ramnäs och Virsbo där man nyligen installerat larmet men så blev inte fallet. En halvtimme innan klockan 15:00 meddelade räddningstjänsten att larmsignalen inte skulle testas. Där ska inte lyckats få larmet att funka i tid.

Den senaste tiden har det varit mycket problem med VMA. I somras gick signalen ut felaktigt över Stockholm vilket skapade stor oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.