Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många vill köpa hus i Hallstahammar och Surahammar Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Het husmarknad i Hallsta och Sura driver upp priserna

Uppdaterad
Publicerad

I och med att huspriserna i Västerås stigit kraftigt under många år, så har fler och fler par och familjer sökt sin villa i Hallstahammars eller Surahammars kommuner. Något som nu märks väldigt tydligt på priserna även där.

Flera mäklare SVT Västmanland pratat med vittnar om samma sak: det är en väldigt het marknad för villor och småhus i Hallstahammars och Surahammars kommuner just nu. Och det är en trend man sett en tid nu.

– Det har varit extremt stor prisutveckling i Västerås kommun, så det har blivit väldigt dyrt i Västerås och då är det många som söker sig till kranskommunerna och då går priserna upp där också, säger Anders Carlsson fastighetsmäklare Länsförsäkringar.

Kraftigt höjda priser

Enligt Svensk Mäklarstatistik så har villapriserna stigit med över 33 procent i Hallstahammars kommun det senaste året. I Surahammars kommun har priserna stigit med 9 procent. Under samma period steg villapriserna i Sala med 11 procent, i Västerås med 4,5 procent.

– Det är mycket folk på visningarna, och de har också förberett sig på ett annat sätt nu- man har klart med lånelöfte och förberett sin försäljning, för man vet att när det väl kommer ut ett objekt så är det huggsexa om det, det gäller att vara på alerten, säger Anders Carlsson.

Frustration på marknaden

– Det är klart att det är en frustration på marknaden, många som söker och kanske måste hitta någonting på grund av olika orsaker som ålder och familjesituation och det blir ett pressat läge för många att komma till skott, säger Per Åhlberg, fastighetsmäklare Svensk Fastighetsförmedling.

I klippet hör du mäklare om situationen på husmarknaden i Hallstahammar och Surahammar.

Här följer genomsnittspriserna de senaste tre månaderna för en villa i Västmanlands kommuner, länet och riket.

Arboga: 1 832 000 kr

Fagersta: 1 376 000 kr

Hallstahammar: 2 261 000 kr

Kungsör: 1 731 000 kr

Köping: 2 111 000 kr

Norberg: 974 000 kr

Sala: 2 309 000 kr

Skinnskatteberg: 992 000 kr

Surahammar: 1 682 000 kr

Västerås: 3 749 000 kr

-----------------------------------------

Västmanland: 2 729 000 kr

Riket: 3 392 000 kr

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer