Foto: TT

Hetsdömd SD-politiker överklagar: ”Anmälaren är påhittad”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Vestling (SD), andre vice ordförande i Norbergs kommunfullmäktige, har överklagat den hovrättsdom där han befanns skyldig för hets mot folkgrupp.

Stefan Vestling åtalades för hets mot folkgrupp för ett inlägg han publicerade på Sverigedemokraterna i Norbergs facebook-sida. Han friades först i tingsrätten, men dömdes i december i Svea hovrätt till villkorlig dom och böter. I inlägget påstås bland annat att det enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige.

Nu har han överklagat domen till Högsta domstolen.

”Jag har expertvittnen”

I sin överklagan skriver Stefan Vestling att han inte hade informerats om datum och tid för förhandlingen, varken av Svea hovrätt eller Vestlings egen advokat. Han anser att domen är felaktig eftersom ”den påstådda utländska man som ska ha anmält kränkning till polisen inte existerar”. Han hävdar vidare att han har hittat två ”expertvittnen som är pålästa på Koranen” som han hade velat ta med till hovrättsföhandlingen.

Inom partiet för man diskussioner om huruvida Stefan Vestling kan vara kvar i Sverigedemokraterna eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer