Foto: SVT

Historisk vandring genom länet

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick vandrarna på Dalkarlsvägen genom Västmanland på väg till Stockholm och vi mötte dem vid ett stopp i Vigelsbo i Möklinta.

Vartannat år hålls vandringsevenemanget Dalkarlsvägen. Nu har vandrare åter samlats för att gå ner till huvudstaden.

Under tisdagen förra veckan inleddes vandringen. 11 dagar senare, den 14 maj nås målet i Gamla stan i Stockholm.

I Västmanland går leden förbi Vigelsbo i Möklinta under dagens tre och en halv mil. Antalet deltagare varierar, men ungefär 50 personer går hela sträckan. En av dem är Ing-Marie Matsson.

– Jag gick för fyra år sedan, då gick jag sju av etapper av 12. Nu kände jag att jag ville göra hela, det skulle vara skönt, säger Ing-Marie Matsson.

”Massage för själen”

Dalkarlsvägen är det system av stigar och vägar som går från Dalarna ner till Stockholm. Det har skapats genom de vandringar som dalfolket gjorde från 1500-talet till början av 1900-talet för att säsongsarbeta i huvudstaden.

Sträckornas längd varierar, från 6 kilometer upp till nästan 3 mil. En del vandrare går alla sträckor medan andra väljer ut en eller ett par stycken.

– Man hör fåglar och känner dofter. Ibland går man i i sina egna tankar och det känns bra på något vis. Det är massage för själen och även för kroppen, säger Kjell-Erik Juhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västmanland
Mer Nyheter