Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rekryteringsläget framöver ser dock gott ut: ”Tidigare medarbeterare hör av sig. Och medan andra i regionen varslar är vi i expansiv fas”. Foto: Melker Blomberg/SVT

Dubbelt så hög sjukfrånvaro på Salbergaanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron bland personalen på Salbergaanstalten uppskattas just nu till dubbelt så hög än normalt. På sikt kan läget bli ansträngt.
– Det fungerar kortsiktigt, mycket tack vare personalens god vilja. Nu måste vi planera långsiktigt, säger Anders Bergh, ställföreträdande kriminalvårdschef.

Precis som i övriga samhället påverkar myndigheternas rekommendationer för att minska spridningen av covid-19 såväl verksamhet som personalläge på anstalten i Sala.

För de intagna gäller tillsvidare stopp för permissioner och besöksförbud. Möjliga kontaktytor minskas också. Det har dock ännu inte konstaterats några fall av covid-19 på anstalten. Foto: SVT arkiv

Rekommendationen att stanna hemma även med små sjukdomssymptom – och sedan två symptomfria dagar – gör att sjukfrånvaron bland personalen nu uppskattas till omkring 10 procent.

– Det går. Den ordinarie personalen jobbar övertid, vi använder våra timvikarier och vi får prioritera i verksamheten och fördela om våra resurser. Det viktigaste är det klientnära arbetet, säger Anders Bergh.

Men viktigt nu är att tänka långsiktigt menar han och han tycker att det finns en god dialog med andra myndigheter.

I klippet berättar han också om rekryteringsläget ser gott ut framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet