Fjärrundervisning för flera av länets högstadieskolor efter sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Under hela vecka 10 kommer alla kommunala högstadier i Västerås ha fjärrundervisning för att undvika smittspridning efter sportlovet.

Det efter en uppmaning från regionens smittskyddsläkare om att alla kommuner bör göra så.

– Det är på inrådan av smittskyddläkaren på regionen som rekommenderar detta för hela länet och det har vi valt att följa, säger Mia Lindh verksamhetschef grundskoleverksamheten årskurs 7-9 Västerås stad.

Tidigare har högstadieeleverna i Västerås haft delvis fjärrundervisning, men detta blir första gången som alla kommunala högstadieelver har det samtidigt under en vecka. Information går ut till samtliga berörda vårdnadshavare under dagen.

– Som planerna är så kommer vi att återgå till närundervisning vecka 11 men det gäller att följa utvecklingen noga och beslutet kan komma att ändras efter de två möten vi har inplanerade med smittskyddet vecka 9 och vecka 10, säger Mia Lindh.

Distansundervisning även i Arboga och Surahammar

Även Arboga kommun kommer att gå över till distansundervisning under vecka 10. Högstadieskolorna årskurs 7–9 på Gäddgårdskolan och årskurs 7–9 på Stureskolan och även gymnaseskolan Vasagymnasiet ingår. Det skriver kommunen på sin hemsida.

Samma sak gäller i Surahammars kommun där man också kommer att undervisa på distans under vecka 10.

Och fler kommuner i länet kommer säkerligen att gör likadant efter smittskyddsläkarens uppmaning.

Nya rekommendationer

Smittskyddsläkare Jan Smedjegård på Region Västmanland rekommenderar under fredagen att länets samtliga högstadieskolor och gymnasieskolor ska övergå till distansundervisning under vecka 10. Detta för att minska smittspridningen i samhället efter sportlovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet