Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högstadieskolorna i Sala stog in extra personal: ”Vi fick stopp på bråken” Foto: Caroline Slotte /SVT / TT

Högstadieskolorna i Sala tog in extra personal: ”Så fick vi stopp på bråken”

Publicerad

Skadegörelse och bråk mellan elever är problem som flera högstadieskolor i Sala jobbat med de senaste åren. När första turerna med skadegörelse inträffade fanns kameraövervakning inomhus, men det var inte det som löste problemen. Det var att extra insatser sattes in i form av samtal med eleverna och mer personal.

Från första början sattes kamerorna upp då det var mycket skadegörelse på en skola. Samtidigt jobbade lärarna med att skapa bättre relation med eleverna och försöka förstå de underliggande problemen som tog sig uttryck i skadegörelse. 

De åtgärder som sattes in gjorde att skadegörelsen upphörde. 

– Vi vet inte om det var kameraövervakningen i sig som gjorde att skadegörelsen minskade eller om det var de andra insatserna, säger Benny Wetterberg, som är utvecklingschef på utbildnings- och arbetsmarknadskontoret i Sala kommun.

Problem med bråk mellan elever

Kamerorna togs ur bruk inomhus och när skadegörelsen upphört började bråken. Olika elevgrupper på högstadieskolorna hade flera konflikter som resulterade i bråk. 

Vid det tillfället diskuterade kommunen om övervakningskameror kunde få stopp på bråken, men då det skulle ta lång tid att få tillstånd så valde kommunen istället  att sätta in liknande insatser som man gjort när skadegörelsen inträffade. 

– Vi fick stopp på bråken. Jag tror inte att kameror hade hjälpt oss i det läget. Ska man hjälpa ungdomarna att hantera den här typen av situationer så är det inte händelserna i sig som är problemet, utan vi som vuxna måste sätta oss in och förstå grunden så att vi kan stötta eleverna, säger Benny Wetterberg.

Överväger kameraövervakning igen

I dagsläget finns det endast kameraövervakning utomhus på skolorna i Sala. Dock har diskussionen om att sätta upp kameror inomhus återupptagits. Det då problemen med skadegörelse blossat upp igen. Problemet är att skadegörelsen inträffar på platser där skolan inte kan sätta upp kameror. 

– Skadegörelsen är främst på toaletterna och då hjälper det inte med kameror. Dock om problemen med skadegörelsen eskalerar så får vi överväga kameraövervakning, men vi är inte där än. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer