Foto: svt

Höjd säkerhet inför rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands tingsrätt höjer säkerheten inför rättegången mot mannen som åtalats för knivmorden på IKEA. Men dörrarna hålls öppna.

Rättegången har preliminärt planerats till den 28 och 30 oktober. Inför den är säkerheten en viktig fråga för Västmanlands tingsrätt.

– Vi har haft en dialog med polisens underrättelsetjänst och blivit rekommenderade att ha säkerhetskontroll som alla måste gå igenom. Det kommer också att finnas extra poliser både ute och inne, säger Per Kjellsson, lagman, Västmanlands tingsrätt.

Knivdådet på Ikea

”Har åsikter om målet”

De höjda säkerhetsåtgärderna ska förhindra både fysiskt våld och att människors åsikter, som lagmannen uttrycker det, om målet eller gärningsmannen kan hållas bort från rättsalen.

– Det är en ordningsfråga, säger Per Kjellsson.

Inga stängda dörrar

Nyhets- och allmänintresset för målet är enormt. Rättegången vid Västmanlands Tingsrätt kommer att hållas öppen för allmänhet och media. Enligt lagman Per Kjellsson kommer man att göra sitt bästa för att de som vill ska kunna följa rättegången.

– Vi har en rättssal som tar ett 35-tal åhörare, men sen kan vi också koppla upp rättegången på storbildsskärm och visa i andra salar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet