Hon prisas som social entreprenör

Publicerad

Västeråsaren Miriam Lundqvist är en av dem som utsetts till Sveriges bästa sociala entreprenörer.

Hon är från Västerås, men Västmanlandsnytt hittar henne i Kolarbyn i Skinnskatteberg, tillsammans med ett antal högstadieelever. Miriam Lundqvist jobbar med att arrangera lajv. Det är ett levande rollspel där ett antal deltagare genom improvisation tillsammans skapar en historia. Miriam Lundqvist menar att det bidrar till aktiv inlärning.

-Till exempel om man vill jobba med problematiken mellan i- och u- länder, så har vi gjort ett stort spel där deltagarna skapar sina egna länder. Men sen händer det en massa saker som gör att de agerar väldigt verklighetstroget. Sen reflekterar man över det, över vad som har hänt i verkligheten, och då har de en verklig upplevelse av någonting de själva har gjort. Då är det väldigt mycket lättare att ta till sig den kunskapen, säger Miriam Lundqvist.

Att vara social entreprenör innebär för Miriam att vara någon som löser problem i samhället.

-Väldigt mycket av det vi gör är väldigt passivt. Framför allt när man är ung så har man många saker där man bara ska lyssna och ta emot. Barn tränas aldrig i att ta ett aktivt ansvar för vad som sker runt omkring i världen och tappar tron på att de kan förändra sin verklighet, säger Miriam Lundqvist.

Jan Stenbecks dotter Sophie Stenbeck, som stödjer Playing for change, säger att hennes pappa alltid uppmuntrade till lek. Nu får åtta sociala entreprenörer lön i upp till tre år, med främsta kravet att de arbetar heltid med projektet.

-Det är några träffar vi ska gå på förstås, för att utveckla vår idé. De vill ju sponsra så att det vi gör går bra. Man blir ju lite orolig när någon ger en massa pengar och funderar på vad förväntas jag göra? Men allt är ju bara för att det här ska bli någonting bra, och det är ju intressant för alla, säger Miriam Lundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer