Frank Lindström hörde av sig till SVT Västmanland angående att det kostar att få gräset klippt vid gravarna på Norbergs kyrkogård. Hör honom berätta om mötet med en äldre dam på kyrkogården som fick honom att reagera. Foto: SVT

Gräsklippningsavgift på kyrkogården upprör i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

På många kyrkogårdar måste gravrättsinnehavaren antingen klippa gräset runt gravstenen själv eller betala för att få det gjort. I Norberg har det varit så här sedan 2014, men avgiften skapar fortfarande reaktioner.

SVT Västmanland åker till kyrkogården i Norberg för att träffa Frank Lindström som ifrågasätter att kyrkogårdsförvaltningen inte längre klipper gräset vid alla gravar, utan bara vid de gravar där gravrättsinnehavaren betalar. Ett möte med en äldre dam på kyrkogården, som berörde honom in i hjärtat, fick honom att ringa till redaktionen för att belysa problemet med avgiften.

I klippet ovan berättar Frank om mötet med damen.

Igenvuxna gravar

Går man runt på kyrkogården så dyker det med jämna mellanrum upp gravar med meterhögt gräs framför stenen. Vad orsaken är till att det ser ut på det här viset går bara att spekulera i – kanske känner man inte till att man som gravrättsinnehavaren, sedan fem år tillbaka, måste klippa gräset själv om man inte betalar för att få det gjort. Eller så är avgiften på 250 kronor per år en allt för stor utgift.

– Det ser ju inte roligt ut, men det är ju så här det blir, säger Christer Andersson (S), ordförande i Norbergs kyrkoråd.

Han syftar på att det i Begravningslagen står att den statliga begravningsavgiften, som vi alla betalar,

Christer Andersson (S), ordförande i Norbergs kyrkoråd. Foto: SVT

inte får användas till skötsel av enskilda gravar, bara till allmänna ytor på kyrkogården. Därför tar Norbergs församling ut en avgift för gräsklippning för att inte bryta mot lagen.

– Rent praktiskt vore det enklare om vi fick klippa alla gravar, för idag får vi köra runt dem (som inte betalar reds. anm) och det tar längre tid, säger han.

Använder församlingspengar

Att ta ut en avgift för gräsklippning är Norberg inte ensam om, flera församlingar i Västmanland tar ut en avgift för enbart klippning, putsning eller trimning av gräs. I andra församlingar måste man välja grundskötsel om man vill få gräset klippt på sin grav. Men det finns också församlingar utanför Västmanland som klipper alla gravar utan kostnad, då bekostat med församlingens pengar. Den varianten diskuterades i Norberg, men man kom fram till att det inte var en lösning.

– Begravningsverksamheten är någonting som församlingen sköter på entreprenad åt staten, det är inte församlingens ansvar. Ska vi betala gräsklippningen för församlingsavgiften så hamnar vi på en 800.000 kronor och eftersom vi har vikande medlemsunderlag och vikande ekonomi så är frågan vilka andra verksamheter som i så fall ska tas bort, vi måste ju också sköta ekonomin inom församlingen, säger Christer Andersson.

Han tycker att begravningsavgiften borde få användas till gräsklippning över hela kyrkogården och passar bollen vidare till riksdagspolitikerna – läs vad Åsa Eriksson, riksdagspolitiker från Norberg, tycker om saken

Begravningslagen

Den som är folkbokförd i Sverige ska betala en avgift för begravningsverksamhet. Avgiften betalar man till den församling eller kommun som sköter begravningsverksamheten där man bor. För avgiften får man:

  • gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under 25 år
  • gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av öppnad grav
  • transporter från det att huvudmannen övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning har skett, med undantag av transport för gravsättning utanför huvudmannens område, om inte transporten beror på ett avtal om tillhandahållande av särskilda gravplatser,
  • kremering
  • lokal för förvaring och visning av stoftet
  • lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.

Begravningsavgiften finansierar också det som har ett direkt samband med förvaltningen av begravningsplatserna, till exempel tillhörande administration, nyanläggning av begravningsplatser, skötsel av de allmänna ytorna på begravningsplatser samt vård och bevarande av kulturhistoriskt särskilt värdefulla gravplatser. Men den får inte användas till skötsel av enskilda gravar, Begravningslagen slår fast att ”innehavaren av gravrätten skall hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick.” Om gravrättsinnehavaren inte uppfyller det har kyrkogårdsförvaltningen rätt att kräva tillbaka gravrätten.

Källor: Svenska Kyrkan och Begravningslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.