Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hösten som förändrade Norberg – en av sex invånare var asylsökande

Publicerad

Västmanländska Norberg blev en symbol för Sveriges stora asylmottagande. 2014 tog kommunen emot 1 000 flyktingar, vilket motsvarar var 6:e av kommunens innevånare – som att Sverige skulle ha tagit emot nästan 1,8 miljoner.

Kommunstyrelsen ordförande hette då Åsa Eriksson (S), i dag sitter hon i riksdagen, hon menar nu att priset stundtals var högt för invånarna i Norberg.

– Vi hann inte med att anställa lärare i skolan, socialtjänsten hann inte med. Hösten 2014 upplevde jag tendenser till social oro. Jag ångrar i dag att jag inte kritiserade systemet tydligare – tidigare, säger hon.

Fem år efter flyktingkrisen

Osäker framtid

Många unga som nu fått permanent uppehållstillstånd har lämnat kommunen för en framtid i de större städerna. Av de som är kvar i dag står många långt ifrån arbetsmarknaden och skolresultaten är låga. Andra väntar fortfarande efter fem år på besked att få stanna i Sverige eller att en avvisning ska verkställas.

– Jag kan inte sova på natten. Kanske kommer polisen och säger att jag måste tillbaka till Afghanistan, säger asylsökande Sanaz Azimi.

I klippet berättar Åsa Eriksson (S), volontären Lena Spång och asylsökande Sanaz Azimi om hur de har påverkats av den stora flyktingvågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet