Hundar avlivades efter misstänkt förgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Två hundar har avlivats sedan de misstänkts ha ätit av förgiftat kött.

Polisen i Västerås fick under onsdagen in en anmälan om förgöring sedan två hundar misstänks ha förgiftats.

Det var när hundarnas matte kom hem från jobbet som de två hundarna hade kräkts och bajsat på golvet. Kvinnan, som bor på Önsta-Gryta, hittade senare köttbitar i trädgården.

Kött på tomten

– Köttet hittades på tomten och kvinnan misstänker att hundarna kan ha ätit av det och därefter blivit sjuka, säger Anders Hedström, polismyndigheten Västerås.

Kvinnan tog hundarna till veterinären men hundarna var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Skickas för analys

Polisen har tagit hand om köttet som ska skickas till NFC, tidigare SKL, för analys.

– Det här är ett ärende som hanteras likt övriga anmälningar som kommer in så vi kan inte säga när vi kan vänta oss ett analyssvar, säger Anders Hedström.

LÄS MER: Hunden Felix förgiftades av köttbullar i Hallstahammar

Tidigare fall

Det finns sedan tidigare ett antal fall där hundägare i länet anmält misstanke om att deras hundar förgiftats, men ännu har ingen person gripits.

– Det kan finnas naturliga orsaker till sådana här händelser. Hundar äter av naturen det dom hittar som är ätbart och ligger det till exempel någon gammal köttbit vid en grillplats, och hunden äter av den, så kan hunden bli sjuk.  

Ingen misstänkt

Enligt polisen finns det ingen misstänkt och heller inga iakttagelser från vittnen rörande fallet med de två hundarna på Önsta-Gryta.

Förgöring – ett allmänfarligt brott

Framkallar någon allmän fara för djur eller växter medelst gift eller genom att överföra eller sprida elakartad sjukdom eller genom att sprida skadedjur eller ogräs eller på annat dylikt sätt, dömes för förgöring till böter eller fängelse i högst två år.

Är brottet grovt, skall dömas till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om det skett med uppsåt att skada eller om egendom av betydande värde utsatts för fara.

Källa: Wikipedia/13 kap 8 § brottsbalken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.