I sociala medier finns uppgifter om att minst fyra hundar har fått avlivas på grund av förgiftningen. Foto: TT

Hundar förgiftade efter ha lekt på rastplats

Uppdaterad
Publicerad

Strömsholms djursjukhus har slagit larm till polisen efter att de har fått in flera hundar som uppges ha blivit förgiftade på hundrastgården på Rocklunda i Västerås.

I sociala medier finns uppgifter om att minst fyra hundar har fått avlivas på grund av förgiftningen, men detta är inget som varken polisen eller Västerås stad har kunnat få bekräftat. Strömsholms djursjukhus vill inte lämna ut någon information om sina patienter.

– Vi har fått in från veterinärhåll att hundar har blivit förgiftade. Ägarna ska ha sagt till veterinären att den enda plats där hunden har sprungit obevakad har varit på hundrastgården på Rocklunda, säger polisens presstalesperson Jonas Partheen.

Polisen har även fått in samtal från personer som har sett uppgifterna i sociala medier om att hundarna ska ha avlivats efter att ha blivit glykolförgiftade.

Västerås stad utreder ärendet

Ärendet är sedan vidarebefordrat till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Västerås stad samt till Länsstyrelsen. På Västerås stad håller säkerhetsavdelningen just nu på att kartlägga uppgifterna om de förgiftade hundarna.

Hans Stergel (C) är ordförande i idrott- och fritidsnämnden, som hyr anläggningen på Rocklunda.

– Vi har ingen tydlig bild av det här. Mycket av det säkerhetsavdelningen har är sådant som har kommit in via sociala medier, och där är det svårt att kolla källor. Men vi samlar in så mycket fakta som möjligt och sedan ska vi göra en bedömning, säger han.

Har varit ett problem tidigare

Under förra året rapporterades om flera fall av förgiftade hundar i Västerås och Hallstahammar. Bland annat blev Jack Russel-terriern Felix förgiftad med köttbullar indränkta i glykol och fick avlivas.

Läs mer: Flera fall av förgiftade hundar – nu börjar dagisen med munkorg

Läs mer: Hundar avlivades efter misstänkt förgiftning

Läs mer: De trygghetsvandrar för Västerås hundar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer