Hur blir man årsrik? – följ med in i utställningen Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/ur utställningen Årsrika

Årsrika – en utställning om att vara gammal och glad

Publicerad

Årsrika handlar om hur det är att vara mellan 78 och 95 år. Ordet innebär att en människa som levt länge har flera erfarenheter och mycket kunskap som en del andra inte har. Utställningen handlar även om kärlek och andra känslor.

I klippet ovan berättar Annica Carlsson Bergdahl om hennes bästa tips på vad man ska göra när man levt ett långt liv.

Ord som gamlingar och åldringar ska man se upp för, det tycker åtminstone Annica Carlsson Bergdahl som intervjuat flera olika människor som levt länge. Årsika är det ord hon vill ska ta en större plats i det svenska samhället, tanken är att ordet ska ha en positiv klang. 

– Att vara årsrik eller åldring ger väldigt olika signaler, säger hon. 

Känd fotograf har fotat 

Utställningen pågår fram till den 22 september i Västmanlands läns museum. Det kommer gå att ta del av videoberättelse och ljudberättelser. De bilder som används i utställningen är tagna av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Hon är mest känd för utställningen Ecce Homo, som är en uppmärksammad utställning av tolv stycken bibliska situationer.  

Lever för dagen 

Denna gång har Elisabeth Ohlson Wallin tagit bilder av så kallade årsrika människor. Bilderna visar hur en del använder sig av bland annat surfplattor. Tillsammans med de texter som Annica Carlsson Bergdahl skrivit skapas en bild av äldre människor som ser det positiva i livet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.