Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigare utlovade kulturchefen Joachim Stridsberg en invigning i samband med att skyltarna sattes upp, men lovar nu att det blir av längre fram. Foto: Audrey Erath/SVT

Hyllningen till Lilian är på plats i Norberg – kulturchefen svänger om invigningen

Publicerad

Till slut var den på plats – skyltningen av Lilian Fernqvists promenad, Norbergs första väg uppkallad efter en betydelsefull kvinna. Men trots att skyltarna suttit uppe i en månad har de ännu inte ägnats någon festligare uppmärksamhet. När kommunens kulturchef får frågan om den utlovade invigningen är svaret först att den skedde i tysthet. Sedan svänger han. 

SVT Nyheter Västmanland har tidigare rapporterat om medborgarförslaget som Torbjörn Norgren la fram för två år sedan – uppkalla den nya brovägen från Fridahallen över till Ågatan efter keramikern Lilian Fernqvist, som grundade och drev välkända Abrahamsgården i 24 år. Det hela var tänkt som en hyllning till hennes gärning för turismen i Norberg. Samtidigt skulle det också bli Norbergs första väg uppkallad efter en betydelsefull kvinna.

I början av 2020 klubbades medborgarförslaget igenom, men det nya namnet syntes inte utåt eftersom NVK inte skyltar upp mindre vägar likt denna. Efter mycket om och men beställde Norbergs kommun själv två skyltar vilket Fagersta Posten tidigare rapporterat om. De är nu uppsatta på var sin sida om bron sedan i mitten av september.

I klippet svänger kulturchefen och utlovar skyltinvigning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer