Ilskan är stor i sociala medier kring Mimers höjda parkeringskostnader. Foto: SVT

Hyresgäster arga över höjda parkeringskostnader

Publicerad

Reaktionerna på Mimers aviserade höjningar av avgiften på sina parkeringar har fått många hyresgäster att reagera negativt. Ilskan är stor i sociala medier men Mimer själva säger sig ha fått många positiva reaktioner.

– På vårt områdeskontor på Bäckby har vi fått många positiva reaktioner och vi upplever att många har en stor förståelse för varför vi gör det här, säger Gustav Hanstad, fastighetschef på Mimer.

På Bäckby höjs avgiften från 0 kr till 150 för en markparkering utan el men ökningarna i kronor blir betydligt större för många boende i andra stadsdelar nästa år. Vid en jämförelse (se faktaruta nedan)kan man se att vissa hyresgäster får en ökning med 460 kronor i månaden.

Stor efterfrågan på p-plats i centrum

– Jag kan förstå att det kan verka mycket för vissa men vi har haft en väldigt ojämn prissättning på våra parkeringar. Det vi gör nu är att dela in staden i zoner och anpassa priserna efter de taxor som kommunen själva tar ut. Sedan påverkar så klart efterfrågan. I centrum är efterfrågan väldigt stor och ytan extremt begränsad berättar Gustav Hanstad.

Slut med subventionering av parkeringar.

I Mimers senaste ägardirektiv från kommunen står att bolaget ska justera sina priser för parkeringsplatserna så att parkeringarna i förlängningen blir självfinansierade. Det är en av orsakerna till de kraftiga höjningarna under nästa år. Det är dock inte hela orsaken enligt Gustav Hanstad men kravet från kommunen har gjort att justeringen har snabbats på.

Blir parkeringarna självfinansierade nu eller ska hyresgästerna förvänta sig fler höjningar av p-avgifterna?

– Det är svårt att svara på men det blir inga så här kraftiga höjningar framöver utan i så fall mer normala årliga höjningar.

Parkeringsavgifter 2017/2018

Zon C (Bäckby, Råby, Vallby, Skälby, Skultuna, Gryta, Fredriksberg)

             tidigare pris        nytt pris

utan el  0 kr                     150 kr  

med el  160 kr                 250 kr

garage  340-520 kr         600 kr

ZON B (Skallberget, Vetterstorp, Pettersberg, Oxbacken, Viksäng, Skiljebo, Malmaberg)

             tidigare pris        nytt pris

utan el  130-230kr          250 kr  

med el  225-350 kr          350 kr

garage  269-660 kr         700 kr

ZON A (Centrum, Öster mälarstrand, Lillåudden )

             tidigare pris        nytt pris

utan el  190-310 kr          550 kr  

med el  383-570 kr          650 kr

garage  440-900 kr         900 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.