Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT ringer upp hyrläkaren som fått sparken i Västmanland och därefter jobb i Örebro. Foto: SVT

Hyrläkare sparkades efter brister i Västmanland – fick jobb direkt i Region Örebro: ”Referenserna var strålande”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av psykiatrin visar att hyrläkare som gör allvarliga fel i en region enkelt kan gå vidare till jobb i nästa. Vi har kartlagt en av de läkare som anmälts flest gånger i Västmanland.

Hyrläkaren har de senaste tio åren anmälts minst 15 gånger till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som också kommit med kritik för en händelse 2017-2018. Interna avvikelserapporter har visat på allvarliga brister och i början av året fick han sparken från vuxenpsykiatrin i Västmanland.

Enligt personalkällor har läkaren skrikit högt på patienter, ändrat mediciner utan förklaring och betett sig kränkande mot personal. Han har även varit involverad i de kritiserade utskrivningarna av kvinnan som dömdes för branden på Ica Haga i Västerås.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Efter att han fick gå på dagen i Västmanland hyrdes han in som läkare i Region Örebro, som inte säger sig ha fått information om några brister.

– Referenserna var strålande. Jag var mån om att han skulle kunna samarbeta och det sa bemanningsbolaget att han kunde, säger Maria Ruthgård, läkarchef på allmänpsykiatrin i Örebro Region.

”Olika bilder”

– Vi fick veta att han hade lite samarbetssvårigheter, men det var ingenting som hon (verksamhetschefen i Västmanland) tyckte skulle hindra honom från att fortsätta arbeta, hon rekommenderade honom absolut, säger Victor Antonsson, kontaktperson på Vårdbemanning Sverige.

Trots dokumentationen SVT hittat om läkaren de senaste tio åren säger sig hyrbolaget inte ha fått ut varken anmälningar eller kritik från Ivo efter 2014.

Efter att hyrläkaren börjat sitt uppdrag i Örebro bestämde sig läkarchefen för att göra en egen koll med Region Västmanland.

– Informationen jag fick gör att jag inte kommer att förnya hans uppdrag, säger Ruthgård.

Verksamhetschefen för psykiatrin i Västmanland, Christine Senter, vill inte vara med på en intervju, men skickar ett mejlsvar:

Olyckligt att det finns olika bilder av vilken information som har uppgetts. Jag har lämnat referenser till såväl bolag som rekryterare knuten till den region där läkaren enligt uppgift nu tjänstgör. Till bolaget berättade jag om de samarbetssvårigheter som jag har upplevt. Rekryteraren ställde mer ingående frågor och fick utförliga svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet