Salabostäder höjer hyrorna i genomsnitt med 1,8 procent för 2019 Foto: SVT

Hyrorna för nästa år klara i Sala

Publicerad

Kommunala bostadsbolaget Salabostäder och Hyresgästföreningen är efter förhandlingar nu överens om hyresnivåerna för 2019. Överenskommelsen innebär en genomsnittlig hyreshöjning på 1,8%, vilket motsvarar 108 kronor i månaden för en lägenhet med 6000 kronor i hyra.

Hyreshöjningen variera beroende på var i kommunen man bor. Det av Sala kommun helägda aktiebolaget Salabostäder skriver på sin hemsida att höjningarna blir högre för lägenheter i centrum och lägre i andra områden.

Stora investeringar

Höjningen är högre än de senaste åren, något som Salabostäder menar beror på att kostnadsökningarna varit högre än hyreshöjningarna de föregående åren, något som kompenseras nu. Man skriver också att man är inne i en fas av mycket renoveringar av lägenhetsbeståndet. De närmaste åren ligger renoveringskostnaderna enligt bolaget på mellan 50 och 100 miljoner kronor.

Minst samma nivå

Trots en större hyreshöjning under 2019 än de föregående åren så ser man från Salabostäders sida att hyreshöjningar minst på den här nivån måste ske även kommande år för att klara sitt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.