Forskning visar att ofrivillig ensamhet är lika farligt för hälsan som rökning och övervikt. Foto: Fredrik Sandberg / TT

PRO i Arboga får 450 000 kronor för att bryta ofrivillig ensamhet

Uppdaterad
Publicerad

PRO Arboga har beviljats 450 000 kronor för att annordna aktiviteter till ofrivilligt ensamma.

– Vi har faktiskt ett ansvar att se till att pensionärer ska kunna ta del av allt som finns i samhället, säger Ulla Berndtsson ordförande PRO Arboga.

Programmet som PRO presenterade under tisdagen innehåller bland annat Arbogarevy och nyårskonsert och en curlingmatta. Allt är inte klart än och det finns planer på lättgympa, författarträffar och IT-kunskap.

– Ofrivillig ensamhet kan drabba alla. Och är man äldre så får man också svårare att behålla kontakt och förlorar sitt tidigare kontaktnät, sägerUlla Berndtsson, ordförande i PRO Arboga som nu jobbar på att hitta och arrangera aktiviteter till ofrivilligt ensamma. 

Hur når ni ofrivilligt ensamma?

– Vi har försökt hitta alla ensamhushåll, så därför har vi tagit kontakt med kommunen och hemtjänsten. Och sen får de som vill anmäla sig till oss.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.