Anders Ygeman besökte Västerås i jakten på teknik som kan vässa äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

Hälleborgs äldreboende är enligt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans (S) ett gott exempel på hur modern välfärdsteknik kan göra vården bättre.

– Med tekniken kan vi erbjuda de äldre en bättre kvalitet och en intressantare arbetssituation för personalen, säger Ygeman.

I Erik Peterssons lägenhet på äldreboendet finns en höj- och sänkbar toalett, larm som är kopplat till hans golv som känner av om han ramlat samt liftkonstruktioner att använda om han får svårt att gå i framtiden.

Samtidigt var Petersson noga med att påpeka för ministern att tekniken inte kan ersätta den mänskliga kontakten han får av personalen varje dag.

– Det är viktigt att man lyssnar in de äldre och personal så att vi endast använder den teknik som hjälper. Vi ska inte ha teknik för teknikens skull, säger Anders Ygeman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.