Tomas Elvhage, verksamhetschef Västerås GF är orolig att föreningen ska förlora en hel generation gymnaster när det inte är möjligt att träna som vanligt. Foto: Melker Blomberg/SVT

Gymnastikchefen fruktar ungdomstapp under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I samtliga av Riksidrottsförbundets distrikt är man orolig för att ungdomar som slutar träna nu inte kommer tillbaka när pandemin är över, det framgår av en enkät som SVT Sport skickat ut. Och redan nu upplever hälften av distriktsidrottscheferna att ungdomsidrottandet har minskat. Västerås GF gör vad man kan för att hitta träningsalternativ.

Ungdomar födda innan 2005 ska inte delta i idrottsträning enligt de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

I Västerås tränar gymnaster nu digitalt, men det är bara som en slags konstgjord andning eftersom alla övningar går inte att utföra hemma.

– O nej. Vi kan träna grunder men framförallt styrka och rörlighet. Deras normala träning klarar vi inte av att ge dem som reglerna är skrivna, säger Tomas Elvhage, verksamhetschef Västerås GF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet