Ett 15-tal personer har hittills visat intresse för västeråslaget. Här Elsa, Henry, Alias, Emma och Alexis. Foto: SVT

Idrottslaget som är bara för transpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Att många inte känner sig säkra på gym och andra träningsanläggningar fick transpersoner i Västerås att starta ett eget idrottslag. Nu har initiativet fått eko i resten av landet.
– Vi såg att det fanns ett behov, säger Alexis, en av initiativtagarna.

– Det blev jätterespons. Det är fler som också vill starta upp egna lag. Vi har till exempel jättemånga som är intresserade i Göteborg och folk som vill att vi ska komma till Malmö och starta upp, berättar Alexis från förbundet Transammans och också initiativtagare till idrottslaget i Västerås.

Alexis, förbundet Transammans

Attityder och ombyte

Laget startades i våras och totalt är det nu ett 15-tal personer som finns med i gruppen på sociala medier där laget håller kontakt. Hittills har de ägnat sig åt fotboll och annan utomhusträning.

– Vi såg att det fanns ett behov, att transpersoner ville börja träna och röra på sig men de kände sig inte säkra i gym till exempel, så jag tänkte att vi drar ihop ett lag, berättar Alexis.

LÄS MER: Regnbågsbindlar till alla lag

Normer och synen på kroppen, omklädningsrum och toaletter men också attityder och jargonger är vad som hindrar många transpersoner att idrotta, berättar lagmedlemmarna.

Vad betyder det här laget?

– För mig att jag kan börja träna och ta hand om kroppen. Och de andra säger också att de liksom börjar ta hand om sig själva. Så som man som transperson inte alltid gör eftersom det är mycket hat till kroppen, säger Alexis.

”En tillfällig lösning”

Laget har fått hjälp och ekonomiskt stöd av Västmanlands idrottsförbund.

Emma, förbundet Transammans

Men ska det behövas ett eget lag för att transpersoner ska kunna idrotta?

– Det är ju en slags tillfällig lösning, ett sätt för folk som inte vågar ge sig ut och sporta att komma ut och sporta. Men på lång sikt är ju tanken att det inte ska behövas, säger Emma, en av lagmedlemmarna.

SVT Play: Se hela reportaget

SVT Sport: Idrott och HBTQ

Under hösten har SVT Sport satt fokus på HBTQ-personers situation inom idrotten, i programserien Regnbågshjältar i TV och via artiklar, klipp och inlägg på sin hemsida.

Här hittar du temasidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer