Ilias Haddad och Fara Zayoud fick vara kemister för en dag och ta fram ett bra gödsel till klassrummets plantor. Foto: Susanna Ahnlund

Ilias och Farah skapade miljövänligt gödsel av västmanlänningarnas avloppsslam

Uppdaterad
Publicerad

Fosfor är en ändlig resurs och behövs för att gödsla marken som vi odlar vår mat på. Tillgången på fosfor börjar sina i världen men nyligen hittade forskare en metod som återvinner ämnet ur avloppsslam – en metod som sjätteklassarna på Pilträdsskolan fick lära sig under Kemins dag på Expectrum.

Metoden är milövänlig eftersom den också bort alla farliga ämnen ur slammet. 

– Vi drog med en supermagnet nio gånger över slammet, varje gång fastande saker och tillslut var det kvar lite slam som inte var giftigt, säger Ilias Haddad.

Fara Zayoud fyller i.

– Det var metaller som vi tog bort från slammet och nu ska vi lägga det på växterna i vårt klassrum.

Länge har avloppsslamm lagts direkt på åkrarna utan att renas. Gifter och metaller har hamnat i ekosystemen och förorenat både  mark och vattendrag. Metoden som eleverna lärde sig har nyligen tagits fram av forskare och hoppas bli en lösning på flera miljöproblem samt ett sätt att hushålla med den ändliga resursen fosfor.

Vad är Kemins dag?

Kemins Dag är ett årligen återkommande arrangemang för skolor och science centers. Målet är att väcka och sprida intresse för kemi bland unga och visa dem att världen behöver kreativa kemister.

Kemins Dag har arrangerats sedan mitten på 90-talet. När IKEM (dåvarande Kemikontoret) år 2002 tog fram materialpaket ökade antalet lärare som ville vara med och fira Kemins Dag från 100 till 300.

Bakom Kemins Dag står Nationalkommittén för kemi, Svenska Kemisamfundet, Kemilärarnas Resurscentrum och IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige. Varje år utvecklar IKEM ett kemiexperiment tillsammans med Kemilärarnas Resurscentrum och några utvalda Science Centers.

Källa: ikem.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.