Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lyser ju upp och ger lite julkänsla” – hör reaktionerna på de uteblivna bollgranarna. Foto: Audrey Erath/SVT

Inga bollgranar på torgen i Fagersta i år: ”Blir ju ingen julstämning”

Publicerad

I år väljer Fagersta kommun att sätta upp all julbelysning utom de två ”bollgranar” som brukar lysa upp Brinelltorget och stationstorget i Västanfors, det har Fagersta Nyheter rapporterat. Anledningen är inte för att spara pengar, utan handlar om symbolik i elsparartider. Men flera Fagerstabor saknar granarna.

– Det ger ju lite liv i staden, annars finns det ju ingenting, säger Patrik Majava, som driver tatureringsstudio vid Brinelltorget.

Julbelysningen i Fagersta och Västanfors är kopplad till gatubelysningsnätet och tänds och släcks vid skymning och gryning. Den består till största delen av ledbelysning och så även ljusen i de båda bollgranarna. Beslutet att inte montera upp dem i år är taget av kommunledningen i samråd med Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

Karolina Berglund, Fagerstas kommunchef, vill inte utveckla resonemanget bakom beslutet, utan skriver i ett mail att hon avstår intervju. Istället svarar Kenneth Berggren, NVK:s förbundschef: 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Berggren, förbundschef på NVK, svarar på varför Fagersta kommun inte sätter upp bollgranarna i år. Foto: Audrey Erath/SVT

Helt granfattig blir inte julen i Fagersta – två stora naturgranar med ljusslingor lyser upp Järntorget och Gröndalsparken som vanligt.

I klippet: ”Lyser ju upp och ger lite julkänsla” – hör reaktioner på de uteblivna granarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västmanland
Mer Nyheter