Foto: SVT

Ingen ansvarsfrihet för flygplatsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad
Den tidigare styrelsen för Västerås flygplats får sannolikt inte ansvarsfrihet efter förra årets stora förluster, orsakade av den havererade flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors.

Kommunstyrelsen i Västerås beslutade i veckan enhälligt att följa revisorernas rekommendation, och sätta sig emot ansvarsfrihet för flygplatsbolagets tidigare styrelse.

Frågan kommer nu att gå vidare till kommunfullmäktige, som sedan finns representerade på flygplatsbolagets bolagsstämma. Eftersom det är Västerås stad som äger flygplatsbolaget kommer troligen deras beslut att också bli beslutet på bolagsstämman.

– Det är tråkigt, men det är en viktig markering, säger kommunstyrelsens andra vice ordförande Amanda Agestav (KD).

Bakgrunden är att flygplatsbolaget under 2016 gjorde förluster på 64,3 miljoner kronor. Detta efter att ha tecknat ett omstritt avtal med flygbolaget Nextjet. Flygplatsbolaget förlorade 7,3 miljoner kronor på Helsingforslinjen under september och oktober – och kostnaden för att avveckla avtalet om linjen uppgick till 18,3 miljoner kronor.

Inga planer på skadeståndskrav

I nuläget finns däremot inga planer på att gå vidare och stämma den tidigare styrelsen för Västerås flygplats.

– Efter att ha konsulterat juridiska experter har vi gjort bedömningen att det inte är en framgångsrik väg att gå, säger Amanda Agestav.

Sedan årsskiftet har flygplatsen en ny styrelse med Ulla Persson (S) som ordförande.

Nextjet fortsatte inledningsvis att trafikera sträckan mellan Västerås och Helsningfors utanför ramen för avtalet med Västerås flygplats – men i veckan kom besked om att Nextjet lägger ner både Helsningforslinjen och en planerad linje mellan Västerås och Köpenhamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet