Modell över hur de klimatsmarta husen kan komma att se ut. Foto: Peter Rosengren

Västerås välkomnar koldioxidbindande bostäder

Publicerad

Under onsdagen var bostadsministern Per Bolund (MP) i Västerås för att ta det första spadtaget till vad som ska bl ett 30-tal klimatpositiva hyreslägenheter på Öster Mälarstrand.

Bostäderna ska inte bara vara klimatneutrala utan dessutom hämma koldioxidutsläpp.

– Husen är i sitt byggnadsmaterial koldioxidfällor som samlar in koldioxid och behåller det i trästommen, förklarar arkitekten Hans Eek.

– Det här är ett spännande och innovativt projekt i rätt riktning. Och funkar det så kan det ge ringar på vattnet, säger byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby (C).

Men att det blir en norm tror han inte.

Säreget projekt

Finansieringsmodellen bygger delvis på att privatpersoner har lånat pengar till bygget och på långa avskrivningstider. Projektägarna har mål om främja social och ekonomisk hållbarhet, bygga så billigt som möjligt med flera gemensamhetsytor och tjänster.

Det återstår en del oklarheter vad gäller vilka som får flytta in och hur hög hyran kommer att bli. De räknar med att kunna bygga klart det på ett halvår.

Gunilla Nordqvist Paulsen om vad som lockar henne med den här typen av bostad. Foto: Rebecka Mårtensson
Bostadsministern Per Bolund (MP): ”Det här är någonting som vi från regeringens sida vill uppmuntra. Och se till så att det blir ännu bättre möjligheter att bygga många bostäder med väldigt låg klimatpåverkan”. Foto: Rebecka Mårtensson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer