Stora delar av centrala Sala spärrades av när en man i 25-årsåldern sköts av polisen i samband med ett ingripande. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Efter dödsskjutningen i Sala: ”Poliserna får stöttning”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen polis har tagits ur tjänst efter att en man i 25-årsåldern sköts till döds under en polisinsats i Sala i helgen. Ingen polis har ännu heller delgivits misstanke om brott.
– Det är ingen som är misstänkt för brott i nuläget, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Det var vid 02-tiden natten till lördag som polisen sköt en man i 25-årsåldern i samband med att de skulle ingripa mot honom. Bakgrunden till ingripandet var att en person ringt till polisen och uppgett att hen blivit hotad.

Den man polisen sköt konstaterades sedan avliden.

Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning om misstänkt tjänstefel, vilket är en rutinåtgärd när polis avlossar sitt tjänstevapen. Men efter helgen har ännu ingen polis delgivits misstanke om brott.

Enligt uppgifter till SVT var det ett flertal personer som bevittnade händelsen.

Martin Tidén, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Har ni fått en klarare bild över vad som hände på platsen?

– Ja, vi har en klarare bild av vad som hände på platsen, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Ser du att ni framåt kommer att delge någon misstanke om brott?

– Det är för tidigt att säga. Jag kommer fortlöpande att pröva om förundersökningen ska fortgå eller inte, säger Martin Tidén.

Ingen tagen ur tjänst

Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen, berättar att de poliser som var delaktiga i ingripandet och skottlossningen nu får stöd och hjälp.

– De får stöttning på alla sätt och vis, för det här är en jobbig händelse även för dem. Det är en tragisk händelse, säger han.

Ingen polis har tagits ur tjänst.

– De är i tjänst, men inte i sin ordinarie befattning i yttre tjänst för tillfället. De tas om hand av organisationen och man bedömer hela tiden vad som är den lämpligaste arbetsuppgiften för dem, utifrån hur de mår, säger Mikael Hedström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer