Det var det här människokraniet som fiskarna fick på kroken i Svartån. Foto: Foto: SVT/Polisens förundersökning

Uppfiskat kranium kan vara 2 000 år gammalt

Uppdaterad
Publicerad

Ett bottennapp resulterade i att ett kranium fiskades upp ur Svartån i november förra året. Nu konstaterar Rättsmedicinalverket att huvudet kan vara runt 2000 år gammalt.

3 november larmades polisen till Svartån mellan Västerås och Skultuna. Två personer hade gett sig ut för att fiska och fått upp det annorlunda fyndet. Man kunde tidigt konstatera att det rörde sig om ett människokranium, men inte mycket mer än så då man väntade på svar från Rättsmedicinalverket. Dessa svar har nu kommit.

Bedöms vara 2 000 år

Kraniets ålder har daterats med hjälp av kol-14-metoden och bedöms vara cirka 2 000 år gammal. Den rättsodontologiska rapporten visar att kraniet tillhörde ett barn som var 9 till 10 år gammal.

– Baserat på min egen erfarenhet och vad jag har hört så är det ganska ovanligt att vi gör sådan här fynd. Jag såg skallen innan vi skickade den till Rättsmedicinalverket och den var i stort sett intakt, säger Johan Thalberg, presstalesperson hos polisen.

Misstänker inget brott

Dödsorsaken är fortfarande okänd, men polisen misstänker inget brott och har lagt ner förundersökningen.

– Vi skickade skallen omgående till Rättsmedicinalverket, men medan vi väntade på svar så kontrollerade vi om den kunde tillhöra någon av de personer som har anmälts försvunna, säger Johan Thalberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer