Foto: SVT

Intagen på Salberga fick ligga i sitt eget urin

Uppdaterad
Publicerad

En intagen på anstalten Salberga som bältats fick uträtta sina behov i sina byxor. Enligt Kriminalvården har fallet inte hanterats felaktigt.

Det var i februari i år som en intagen på Salberga bältades. Händelsen uppdagades när JO gjorde en inspektion av anstalten och pratade med flera intagna. Kriminalvården har nu skickat in ett yttrande till myndigheten där man förklarar situationen.

Enligt Kriminalvården bedömdes det finnas säkerhetsskäl mot att avlägsna fängslet när den intagna ville uträtta sina behov. Han ska både ha erbjudits en vuxenblöja när han flaggade för att han behövde gå på toaletten samt efter att han hade urinerat blivit erbjuden att ta bort de blöta byxorna. Mannen ska ha avböjt i båda fallen.

Den intagna mannen har hävdat att en kriminalvårdare ska ha uppträtt och uttalat sig på ett nedlåtanade sätt, bland annat genom att hånle. Dessa uppgifter har tillbakavisats av kriminalvårdaren och ska enligt utredningen inte ha skett.

Anstalten medger dock att de brustit i att de inte dokumenterat bältesanvändningen tillräckligt.

JO ska nu svara på yttrandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.