Fånge skulle transporteras mellan Malmö och Västmanland – transporterades själv i färdtjänstbuss

Uppdaterad
Publicerad

När en fånge skulle transporteras mellan en fängelseanstalt i Malmö och en anstalt i Västmanland fick han åka själv i en färdtjänstbuss utan transportpersonal – trots att Kriminalvården bedömt att han hade en aktiv hotbild mot sig. Det visar en incidentutredning.

Det var tidigare i år som en fångtransport med en skadad intagen skulle köra från Malmö till Västmanland.

Den intagne hade en skada i benet efter att ha blivit skjuten och behövde transporteras liggandes. Transporten skedde därför i en inhyrd färdtjänstbuss, där den intagne spändes fast på en bår med hand- och midjefängsel, och med remmar över fotleden, midjan och bröstkorgen.

Enligt säkerhetsrutiner skulle den intagne stå under ständig fysisk bevakning av kriminalvårdspersonal, men trots det lämnades han ensam med busschauffören i färdtjänstbussen. Det trots att Kriminalvården även gjort bedömningen att det fanns en ”påtaglig och aktiv hotbild” mot fången.

När mer än halva resvägen passerats och flera stopp gjorts upptäcktes den bristande bevakningen och transportpersonal placerades då i färdtjänstbussen.

Utredaren: ”Utsattes för risk”

I incidentutredningen som gjorts av sektionen för särskilda utredningar på Kriminalvården konstaterar utredaren att både den intagne och busschauffören, genom transportpersonalens agerande, utsattes för både risk och olägenhet.

I incidentrapporten noteras också att ett oplanerat stopp skedde längs vägen, som inte gick till på ett korrekt och säkert sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer