Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Introduktionsprogram ska minska stressen för nyanställda sjuksköterskor i Region Västmanland

Publicerad

Stress och osäkerhet på sin första arbetsplats, till följd av hög arbetsbelastning, gör att nyutexaminerade sjuksköterskor överväger att lämna yrket.

Nu har forskaren Margareta Asp på Mälardalens Universitet fått 4 miljoner kronor för i samverkan med Region Västmanland utveckla introduktionsprogrammet för sjuksköterskor.

Introduktionsprogram för nyutexaminerade sjuksköterskor har funnits sedan 2016 inom Region Västmanland och har genomgått flera omtag. Från början var programmet ett år som blev till ett halvår och ska nu igen bli ett år.

Det som är nytt den här gång är att alla nyutbildade sjuksköterskor som anställs inom regionen januari-augusti 2023 kommer ingå och få en egen mentor.

– Jag hoppas att sjuksköterskorna ska känna tillfredsställelse i sitt arbete och att de ska vilja jobba kvar inom vården. I regionen där vi genomför projektet lämnar 20 procent av de nyanställda sin första anställning inom tre år, berättar Margareta Asp som är docent och professor i vårdvetenskap på Mälardalens Universitet, MDU.

Hoppas på bra övergång till yrkeslivet

Genom introduktionprogrammet hoppas Margareta Asp därför att sjuksköterskorna får en bra övergång till yrkeslivet och att de som väljer att stanna kvar får möjlighet till kompetens- och karriärsutveckling. 

I programmet kommer fyra teman följas: rollklarhet, handlingskraft, social integrering och återhämtning.  

– Dessa fyra teman är särskilt viktiga för att nyanställda ska få en bra introduktion i arbetslivet, säger Margareta Asp.

I klippet berättar Margareta Asp berätta mer om sjuksköterskornas arbetssituation och varför introduktionsprogrammet behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.