Flera naturreservat får pengar, däribland Hälleskogsbrännan Foto: svt:Melker BlombergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Invigning av naturreservatet stundar

Uppdaterad
Publicerad

Hälleskogsbrännan öppnar upp på söndag om en vecka.

Den 31 juli 2014 utbröt det som skulle bli den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Ett område stort som 25.000 fotbollsplaner brann upp. Totalkostnaden för räddningsinsats och skador uppskattas till minst en miljard kronor.

Det finns nästan hundra naturreservat i Västmanland, och 12 juni invigs ett nytt, det största av dom alla Hälleskogsbrännan.

– Det blommar mängder av violer och precis nu har kärringtanden börjat blomma, så jag har varit ute och fotat just det, därför att det blir ju nästan svenska flaggan inför nationaldagen, säger Solveig Wadelius som besöker området nästan varje dag i jakt på föremål att fotografera.

Personal berättar om rovdjur

Det är en stor variation av natur i området som länsstyrelsen nu öppnar upp.

– Vi kommer att ha ett tält upp vid grävlingsberget, personal som kan berätta om naturvård, om naturreservatet och dess bildning, personal som berättar om rovdjur och har med sig en ganska spännade låda där det finns lite saker som har med rovdjur att göra, säger Ulrika Mogren på Länsstyrelsen och fortsätter, sen så finns det ju en hel del kulturspår i det här reservatet så det kommer också finnas personal som jobbar med sånt som kommer finnas här.

”Här finns precis allt”

Solveig Wadelius är en naturintresserad besökare som redan nu rekommenderar en tur till Hälleskogsbrännan.

– Den som vill uppleva någonting skall verkligen komma hit för det finns precis allt, säger hon.

Skall du vara med på invigningen?

– Ja naturligtvis, den tolfte juni mellan klockan 10 och 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet