Priset delades ut under White Guide Junior-galan i Göteborg. Foto: TT / Västerås stad

Ivan är årets skolkock: ”Älskar mitt jobb”

Publicerad

Ivan Henriksen på Lövängsskolan i Västerås har utsetts till årets skolkock 2018. SVT tog ett längre snack med köksmästaren om hemlagat och skollagat.
– Jag älskar mitt jobb, säger han.

”Nu är det media igen” säger kollegan som svarar och skrattar innan hon lämnar över telefonluren till köksmästare Ivan Henriksen.

Det har gått några dagar sedan White Guide junior-utmärkelsen, och telefonerna har gått varma i köket på Lövängsskolan i Västerås sedan dess.

– Det har varit en euforisk känsla, att se allt som människor skrivit och höra vad de sagt, säger Ivan Henriksen, Årets skolkock 2018.

Glad och rörd

Motiveringen från juryn lyder:

”Med sin glödande blick, sitt breda leende och sin väldiga yrkesskicklighet lyckas denna kock omvända de mest motsträviga barn till upplysta gastronomer, år efter år. Grattis – trägen vinner!”

Och det är en mycket glad och rörd köksmästare som SVT Västmanland pratar med.

Han jobbade inom den privata restaurangsektorn från 1986 fram tills för fem, sex år sedan då han tog steget in i kommunens skolrestaurangenhet. Och han älskar sitt jobb säger han. 

Vad är det som gör att du gör det?

– Jag är uppväxt med hemlagad mat på bordet. Sedan jag var liten har jag fått hemlagad mat från grunden med kärlek i varenda liten del. Och det är det jag nu försöker förmedla, mer av den kärleken.

– Den möjligheten fick jag först när jag började inom skolrestaurangerna.

Tycker skolkökens jobb borde uppmärksammas mer

Det arbete som görs runtom i skolrestaurangerna får sällan den positiva uppmärksamhet de är förtjänta av, menar han. Att det som hörs, syns och skrivs ofta är när det handlar om något negativt.

– Det finns så otroligt många duktiga kockar och kökspersonal i Västerås. Vi levererar ungefär 20 000 portioner mat varje dag och vi försöker verkligen göra ett riktigt bra jobb.

– Vi kämpar varje dag. Många av oss jobbar ju även på fritiden för att utveckla oss själva och stället där vi jobbar.

Många av oss vuxna har ju också en relation till det där med skolmat och personalen... kanske ofta ”mattanterna” man haft?

– Ja. Och för mig är det en riktigt kärleksfull komplimang om någon kallar mig bambatant, skrattar Ivan Henriksen.

– Jag har också alltid älskat maten jag själv fick i skolan. En favorit var levergrytan jag fick på tallriken.

Därefter avslutas samtalet. Plikten kallar:

– Du, nu måste jag gå och jobba!

White guide junior

Visa

Syftet med White Guide Junior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor och skolor runt om i Sverige. Bedömningen är gjord av en jury som provat luncher i skolor och förskolor. Priser delades ut i 13 kategorier inom offentlig gastronomi under White Guide Junior-galan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer