Första gången på skidor för många fjärdeklassare. Foto: SVT

”Jag har åkt in i stängslet tre gånger”

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan får 400 fjärdeklassare i Västerås testa på gratis skidåkning i Vedbobacken. ”Alla på snö” kallas satsningen från Svenska Skidförbundet.

Slalom, längdskidor och pulkaåkning står på schemat för cirka 400 elever i Västerås den här veckan. Till sin hjälp har de elever från Widénska gymnasiets idrottsprogram som alla har gått en skidlärarkurs för att lära barnen att ploga, åka lift och svänga i backen.

Första gången på skidor

För många av barnen är det första gången de står på ett par skidor.

– Det är helt fantastiskt. Mina elever som går i en centrumskola är väldigt sällan ute på snön. Flera av dem har aldrig varit här i Vedbobacken, säger Emma Botold, idrottslärare.

Det är fjärde året i rad som Västerås deltar i projektet och totalt har nästan 2 000 fjärdeklassare fått chansen att prova på skidåkning. All utrustning finns att låna för de som inte har själva.

En hel del vurpor

– Jag har åkt in i stängslet tre gånger säger Lilo Ahlmrämet som åker för första gången. Hon tillägger att det är kul att åka, men läskigt eftersom backen är lite brant.

– Det är kul att åka ner för backen och vara med kompisar, säger Neo Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.