Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör lantbrukaren Ingvar Pettersson berätta om den problematiska vårsådden och utmaningarna framåt. Foto: Caroline Slotte / SVT

”Jag har aldrig upplevt ett så problematiskt vårbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Första grässkörden har varit bra för lantbrukaren Ingvar Pettersson i Sala. Hittills har han fått ihop halva behovet som behövs till korna. Däremot har det varit tuffare för spannmålen.

Lantbrukaren Ingvar Pettersson har flera olika vetesorter och för honom ser det bra ut med det spannmål som såddes tidigare i vår. Dock är det sämre med det som såddes sist. 

– Jag har aldrig upplevt ett så problematisk vårbruk under alla år jag hållit på. Det som såddes i början av juni kan det bara bli skit av, säger han. 

Förutom att det varit mycket nederbörd i våras, är det nu höga temperaturer som inte heller gynnar spannmålen. 

– Det får inte vara så varmt som det är nu. Då blir spannmålen stressade. Temparaturerna måste ner, säger Ingvar Pettersson.

Hur vårsådden kommer påverka Ingvar Pettersson ekonomiskt är fortfarande oklart, det kommer visa sig till hösten. Oberoende av hur höstskörden blir, kommer vårsådden påverka honom ekonomiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer