Foto: Tomas Gunnarsson.

Arbogatjejens succé i bara underkläderna

Uppdaterad
Publicerad

Moha Frikraft från Arboga vill ändra samhällets kroppsideal och nu har hon fått chansen. Poserandes i underkläder gör hon succé.

Bilderna är fotograferade av Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, som en del i ett fotoprojekt. Det är Wikimedia Sverige som ligger bakom projektet, ett sätt att öka mångfalden i de bilder som syns på Wikipedia. Moha Frikraft är en av flera modeller.

Vill skapa nytt ideal

– Jag har alltid älskat att vara framför kameran och jag tror på olikheter. Så jag mailade mina uppgifter och påpekade att personer med funktionsnedsättningar och som är rullstolsburna lyser med sin frånvaro i media. Jag vill skapa ett nytt samhällsideal, det är på tiden att det blir en förändring. Och så älskar jag all publicitet, säger hon.

Hur ser ett nytt samhällsideal ut enligt dig?

– Där alla får synas utan att värderas. Idag är det så många som dömer andra utan att ta reda på verkligheten, det vill jag ändra på. Sen vill jag ha ett samhällsideal som rymmer olika modeller; blinda, döva, korta, tjocka, utländska. Inte bara det ideal som vi har idag, det är jättetråkigt. Jag vill ha ett öppnare samhälle där personer med funktionsvariationer möter en större acceptans.

Modig och stark

Vad har du fått för reaktioner på de här bilderna?

– Folk har hört av sig till mig och skrivit att jag är modig, stark, att jag ska tro på mig själv, att jag behövs och att det är på tiden att det kommer fram nya modeller. Det är jätteroligt, jag vill vara en förebild för mänskligheten, inte bara för unga tjejer. Jag tror på mig själv och jag har ett viktigt budskap.

Hur var det att modella?

– När kameran kommer fram, då tänds det en eld i mig. Jag älskar att stå framför kameran. Att det sen skulle bli så här bra bilder och positiva reaktioner, det är bara en bonus som jag är jättestolt och glad över, säger Moha Frikraft.

Nervositeten försvann

Hur var det att bli fotad i underkläder?

– Det var första gången så jag var lite nervös innan. Men jag är ju så fotogenisk så jag tänkte vad tusan, jag kan det här! Jag kände mig bekväm i rummet vi var i och blev så väl omhändertagen så nervositeten la sig snabbt.

Har du fått några fler modelluppdrag?

– Inte än, men jag hoppas att det kommer. Många tidningar har hört av sig. Jag vill visa vem jag är och nu får jag chansen, säger hon

Moha Frikraft

Moha Frikraft är 26 år, född i Köping och uppvuxen i Arboga. Hon har en cp-skada som är en förlossningsskada, vilket innebär att hon har talsvårigheter, är rullstolsburen och har en funktionsnedsättning. Hon är hunduppfödare, författare, bloggare och nu även modell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.