Henrik Nordin har sagt upp sig. Foto: SVT/Daniel Hedström

Brandman: Tror att få förstår vad det här innebär

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen börjar det omdiskuterade kollektivavtalet för deltidsbrandmännen gälla. Västmanland har drabbats av uppsägningar på flera håll, men mest kritisk verkar situationen bli i Surahammar.

Den 1 maj börjar det nya kollektivavtalet för deltidsbrandmännen att gälla. RIB17-avtalet, som det kallas, har lett till stort missnöje bland brandmännen och massuppsägningar i vissa delar av landet. Det som kritiseras är bland annat en ny lönestruktur som gör att de som har jobbat mycket helger och kvällar förlorar pengar.

Flera kommuner i länet drabbade

Västmanland har drabbats av uppsägningar i bland annat Fagersta, Hallstahammar och Arboga, men den kommun i länet som ser ut att drabbas hårdast är Surahammar. Där arbetar deltidsbrandmannen Henrik Nordin fram till den 8 maj, då hans uppsägning börjar verka.

Henrik Nordin är deltidsbrandman.

– De sista tio åren har vi förlorat jämfört med andra branscher, i stort sett hela tiden. Det som var droppen nu var det här RIB17-avtalet. Vi trodde att vi skulle få tillbaka det vi tappat under tidigare år, istället blev det en sänkning för i stort sett alla oss medarbetare.

Han tror att räddingstjänsten kommer få det oerhört svårt när uppsägningarna börjar gälla.

– Just nu lutar det åt katastrof. Jag tror att få förstår vad det här innebär, säger han.

Räddningschefen bekymrad

Surahammar ingår i Mälardalens brand- och räddningsförbund.

– Det känns naturligtvis inte bra, framförallt i och med att vi nu vid årsskiftet för första gången hade fulla deltidsstyrkor sedan förbundet startade år 2000. Vi hade till och med reserver. Och nu blir det mer underbemannat än någonsin, som det ser ut i dagsläget, säger Åke Broman som är räddningschef i förbundet.

Åke Broman är räddningschef.

Han är bekymrad över situationen som har uppstått.

Lokala förhandlingar med varierande resultat

Den senaste tiden har präglats av lokala förhandlingar där arbetsgivare har försökt få sina deltidsbrandmän att stanna genom att kompensera för eventuella lönesänkningar som kollektivavtalet har orsakat. Så har fallet varit även inom Mälardalens räddningsförbund, som utöver Surahammar består av Västerås och Hallstahammar.

– MBR har erbjudit vissa 300 och andra 150 kronors tillägg. Det ser vi mer eller mindre som ett hån. Jag läste att de i Sälen-Malung får ett tillägg på 1.300 kronor. Då börjar vi komma upp i rimliga siffror, säger han.

Staffan Jansson (S), ordförande i Mälardalens brand- och räddningsförbund, beklagar situationen som har uppstått, men menar att de har gjort vad de kan.

Staffan Jansson (S).

– Vi kommer inte erbjuda någon mer ersättning. Vi har hela den kommunala arbetsmarknaden att förhålla oss till, och i det här fallet har vi ett centralt avtal som vi måste betrakta som normgivande, säger han.

Vill se en förändrad attityd

Enligt Henrik Nordin är det inte bara lönenivåerna som behöver justeras för att hans och hans kollegor ska dra tillbaka sina uppsägningar.

– Vi skulle vilja se en förändrad attityd från arbetsgivaren, säger han. Det är ingen som har fört en dialog med oss. Nu har jag till och med hört om brandmän som funderar på att säga upp sig på grund av arrogansen från MBR.

SVT Play: Se inslaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer