Karin Sandberg på länsstyrelsen i Västmanland reder ut vad som gör att veronikanätfjärilen inte är lika vanlig nuförtiden. Och hur andra arter också påverkas. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Här pågår jakten på landets mest sällsynta fjäril – finns bara på två platser

Uppdaterad
Publicerad

Veronikanätfjärilen har tidigare varit spridd i hela södra Sverige, men är nu mycket sällsynt. Den finns bara kvar på två platser i Sverige – en i Västmanland och en i Kalmar län.

Den fanns i blomrika ängsmiljöer, ofta skogsmarker och den har en väldigt vanlig värdväxt, nämligen teveronika som är spridd i hela Sverige. Nu finns endast få exemplar kvar, och veronikanätfjärilen är en av Sveriges snabbaste försvinnande dagsfjärilar.

– Det här är en indikator på att många arter håller på att försvinna från vårt landskap. Och det är väldigt allvarligt, säger Karin Sandberg, som är biolog på länsstyrelsen.

I klippet följer SVT med Karin Sandberg till en av platserna där veronikanätfjärilen fortfarande ska finnas – men gör den det?

Värdväxt

Värdväxt: Den växt fjärilslarven äter av.

Honor lägger vanligen äggen på eller nära en värdväxt, så att larven kan börja äta så snart ägget kläcks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.