Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Jarmo Koskelas tidigare resor med hjälpsändningar till Ukraina. Foto: Maja Tengnér/SVT

Jarmo kör brandbil med hjälp till Ukraina – vittnar om korruption

Publicerad

Jarmo Koskela från Kolbäck är volontär i den nya vågen av frivillig hjälp till Ukraina. Han har kört ner med fem nödsändningar sedan krigsutbrottet.

Han menar att volontärer som han behövs. Men att det finns stora utmaningar.

Jarmo Koskela håller på att förbereda sin sjätte nödtransport till Ukraina. Den här gången är det en brandbil som ska lastas full med sjukvårdsmaterial, djurfoder och varma kläder. Sakerna doneras i samarbete med Operation Aid, en av de nya frivilliga volontärorganisationerna.

Jarmo har rötterna i Finland och släktingar som försvarade sig mot Ryssland under finska vinterkriget, och känner solidaritet med Ukrainas folk. Han är medveten om säkerhetsriskerna när han kör in i Ukraina, och håller sig på behörigt avstånd från fronten.

Korruption vanligt i hjälparbetet till Ukraina

Utmaningarna är flera för den nya frivilliga volontärhjälpen som har dykt upp efter krigsutbrottet. Organisationer som Operation Aid, Blågula Bilen, Swedish Rescuers, med flera menar att de når fram på ett effektivt sätt med nödhjälpen.

Kolbäcksbon Jarmo Koskela vittnar samtidigt om att det finns utbredd korruption. Bland annat förekommer det att personer på gränsen till Ukraina tar emot donationer som de sedan säljer inne i landet.

– Det är många som vill göra business. Men de svenska organisationerna gör inte det. De anstränger sig för att ha kontroll på att sakerna kommer dit de ska, säger Jarmo Koskela.

I klippet får du se Jarmos egna bilder från nödtransporterna till Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.