Sex år efter att Jennie Abrahamsson tagit vaccinet mot svininfluensan fick hon diagnosen narkolepsi. Hör henne berätta om varför hon nu tvekar på att ta coronavaccinet. Foto: Mimmi Sundberg/SVT & privat

Jennie fick narkolepsi av vaccinet mot svininfluensan – tvekar inför coronavaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Västeråsaren Jennie Abrahamsson är en av de omkring 440 svenskar som fick sjukdomen narkolepsi efter massvaccinationen mot svininfluensan för 11 år sedan. Nu står hon inför det stora beslutet – ska hon vaccinera sig mot covid-19 eller inte?
– Nej, jag tror inte jag kommer våga göra det, säger hon.

När svininfluensan spreds 2009 var det nästan fem miljoner svenskar som vaccinerade sig. Det är hittills den största massvaccinationen i svensk historia.

Men vaccinet visade sig ha en allvarlig biverkan, då vissa utvecklade den ovanliga neurologiska sjukdomen narkolepsi. Västeråsaren Jennie Abrahamsson är en av dem.

Hon var 14 år då hon vaccinerade sig mot svininfluensan.

– Vi märkte ganska snabbt efter att det var något som inte stämde. Jag blev tröttare och kunde somna plötsligt. Men när jag sökte vård skyllde man på andra saker, som att jag var tonåring, säger Jennie Abrahamsson.

Tvekar att vaccinera sig

Sex år efter vaccineringen fick Jennie slutligen diagnosen narkolepsi.

Förutom den ständigt närvarande tröttheten drabbas Jennie också av kataplexier, vilket innebär att hon plötsligt kan tappa muskelkraft, särskilt i samband med att hon känner starka känslor.

Kommer du att ta coronavaccinet?

– Nej, jag tror inte att jag kommer våga göra det.

I klippet ovan berättar Jennie Abrahamsson om varför hon förmodligen inte kommer att vaccinera sig mot covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.