28 kilo skräp fick ploggarna ihop vid första eventet i Västerås. Foto: Josefin Forsell

Jogga och plocka skräp – ploggningen intar Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Att plogga – jogga och plocka skräp i grupp – blir allt populärare i landet. Vid Västerås första ploggningsträff samlade man ihop 28 kilo skräp från marken.

18 personer deltog och 28 kilo skräp samlades ihop när den första ploggningsträffen i Västerås ägde rum i förra veckan.

– Plogga är ett koncept som sprider sig som en löpeld i Sverige. Det går ut på att jogga och samtidigt plocka upp skräp. Det är jag som har initierat eventet i Västerås, men själva konceptet kommer från multisportaren Erik Ahlström som har plockat skräp hela sitt liv, säger Josefin Forsell som till vardags jobbar som miljöingenjör på Vafab.

Josefin Forsell Foto: SVT/Daniel Hedström

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”

Hon tror att många tänker att nedskräpning är tråkigt, men att det är någon annans ansvar att ta hand om det. Att plogga menar hon är ett sätt att föra sitt strå till stacken.

– Jag tänker att ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger hon.

De som vill delta i ploggningen delas upp i mindre grupper och beger sig iväg åt olika håll med soppåsar i handen. Man joggar eller går i det tempo som passar en, och längs med motionsrundan plockar man skräp från marken.

– Att plocka skräp ensam kan kännas lite fånigt, men när man gör det så här så blir det en social grej. Om man är en grupp som plockar skräp tillsammans så känns det lite mer accepterat, säger Josefin Forsell.

Hoppas på beteendeförändring

Hon hoppas också att folk som ser ploggarna plocka skräp kan få en ökad medvetenhet om nedskräpningen.

– Och om insikten ökar så tror jag att vi kan få till en beteendeförändring som krävs för att minska nedskräpningen, säger hon.

Josefin Forsell tycker att stadens första ploggningsevent blev lyckat. Under kvällen fick hon förfrågningar från deltagarna om fler event och kommer framöver planera fler ploggningsträffar i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.