Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här rapporterade SVT om den försvunne MC-ledaren 2002, och mordet på den 42-årige mannen 2018. Foto: SVT

Polisens kalla fall: Därför fattas två av Västmanlands mest uppmärksammade brottsfall på listan

Uppdaterad
Publicerad

Drunkningen av livstidsdömde Arbogakvinnans exmake och en försvunnen mc-ledare. Det är två uppmärksammade mordfall som polisen ännu inte löst. I ena fallet frikändes den huvudmisstänkte Johanna Möller – och i andra fallet saknas en kropp. Men enligt polisen kan båda komma att utredas på nytt.

Alla olösta mord som poliserna ska öppna på nytt har skickats till Uppsala där kalla fall-gruppen ska gå igenom dem. Med i leveransen saknas två uppmärksammade fall.

Det så kallade mc-mordet 2001

Den tidigare ledaren för det kriminella mc-gänget Brödraskapet hade nyligen släppts från ett tolv år långt fängelsestraff. Han var då 44 år och återvände till sin familj i Västerås. Några veckor senare, på kvällen den 30 maj, steg han upp ur sängen och sa till sin sambo att han skulle gå ut en kort stund. Utan att ta på sig jackan lämnade han hemmet och kom aldrig tillbaka.

– Mc-mordet är inget kallt fall eftersom personen är anmäld försvunnen och inte hittad. Så länge vi inte har en kropp tar vi inte upp det, säger Ove Dahlberg, en av de poliser som ingår gruppen som ska lösa de kalla fallen.

Mordet på Johanna Möllers exmake 2015

Den 42-årige mannen hittades livlös i Hjälmaren efter att polis och räddningstjänst larmades av mannens tidigare fru Johanna Möller. Poliserna som kom till platsen har senare berättat att de lämnade sommarstugan med en känsla av att någonting inte stämde. Men brott kunde inte styrkas och utredningen lades ned. Händelsen klassades som en drunkningsolycka fram till ett år senare då Johanna Möllers pappa mördades vid samma sommarstuga.

I samband med mordet bestämde polisen sig för att granska drunkningsolyckan på nytt. Exmakens grav öppnades och en rättsläkare konstaterade att maken sannolikt dött någon annanstans än i hjälmarvattnet. 

– Han dog inte naturligt på den platsen så i praktiken är det ett kallt fall men vi skulle behöva nya omständigheter här, exempelvis om någon skulle berätta något nytt för oss, för att öppna det på nytt.

Eftersom det redan varit rättegång och Johanna Möller frikändes i hovrätten blir det extra svårt att öppna fallet igen.

– Jag ska ringa och prata med åklagaren och se om det finns något som gör att vi kan titta på det igen. Då kan det hända att fallet hamnar på vår lista, säger Ove Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer