Foto: Karl David Englund/SVT

Musikhjälpen 2019 till Västerås – här ska glasburen stå

Uppdaterad
Publicerad

För första gången arrangeras Musikhjälpen i Västerås. Den sex dagar långa direktsändningen kommer att göras från en glasbur på Stora torget.
– Staden är på tå, säger projektledaren Pär Nordahl.

Västerås har varit nära att bli Musikhjälpens värdstad flera gånger tidigare. Redan 2015 var en av programmets projektledare, Pär Nordahl, på plats för att kolla in centrum, men först i år föll alla delar på plats.

– Vi kände att den här kommunen var på tå i år, och vi fick det stödet som vi behöver för att Musikhjälpen ska bli bra, säger Pär Nordahl. 

Stort scenområde ska byggas upp i city

När Musikhjälpen väljer ut sin värdstad letar de efter en stad som har en bra spelplats – ett torg helt enkelt. Den platsen hittade de med Stora torget i Västerås. Men evenemanget kommer att breda ut sig över ett större område kring glasburen. 

På Bondtorget byggs huvuddelen av det som blir backstageområdet. Där kommer runt 100 personer att arbeta i skift under inspelningen.

Programmet kommer att pågå under sex dagar och blir den tolfte upplagan av Musikhjälpen.  

Kan du ge någon ledtråd om årets tema?

– Nej.

Är det spikat?

– Ja.

Årets programledare är också utvalda men kommer att vara hemliga fram till hösten då Musikhjälpen offentliggör både tema och vilka som ska tillbringa veckan i glasburen.

Engagemanget växer för varje år

Det finns mängder av sätt att samla in pengar till Musikhjälpen och förra året startades över 600 000 engagemang runt om i hela landet.

– Vi gillar sånt som är visuellt som flashmobs, synkroniserad dans och körer. Bara fantasin sätter gränser. Men alla typer av engagemang är bra och det finns så många sätt att göra saker på, säger Pär Nordahl.

Det omåttligt populära insamlingsprogrammet har sedan starten 2008 samlat in hundratals miljoner kronor till välgörenhet.

Slår Västerås rekordet från Umeå 2017 på drygt 74 miljoner kronor?

• 2008 – Malmö

• 2009 – Göteborg

• 2010 – Malmö

• 2011 – Göteborg

• 2012 – Malmö

• 2013 – Göteborg

• 2014 – Uppsala

• 2015 – Linköping

• 2016 – Örebro

• 2017 – Umeå

• 2018 – Lund

Mer om Musikhjälpen

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

Förra året samlade Musikhjälpen in över 50 miljoner kronor under temat ”Alla har rätt att funka olika”. Totalt startade 606 337 engagemang och insamlingen leddes av Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz

SVT Play: Återupplev Musikhjälpen 2018

SVT Play: Återupplev Musikhjälpen 2017

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikhjälpen Västerås

Mer i ämnet