SJ prövar kamerabevakning på flera tåglinjer i Mälardalsregionen och Svealandsbanorna. Foto: Robert Gustavsson & Karl David Englund

SJ testar kamerabevakning på tåg i Mälardalen – ska skapa trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu testas kroppsburna kameror på tågvärdar runt Mälardalsregionen och Svealandsbanorna. Enligt SJ är det en metod för att förhindra och stävja konflikter som kan uppstå på tågen.

– Det skapar större trygghet och lugn för medarbetare och resenärer, säger Tobbe Lundell, presschef, SJ.

Under hösten/vintern 2019 testar SJ kroppsburna kameror på sina tågvärdar. Tidigare i år genomfördes samma test i Västra Götaland och enligt SJ:s presschef, Tobbe Lundell, har konceptet varit lyckat. 

– Det är en test vi gör nu under hösten och som kommer utvärderas. Personalen i Västra Götaland har uppskattat kamerorna och utvärderingarna visar att det är framgångsrikt, säger han.

Biljettbråk vanlig incident

Det är fortfarande oklart om kamerorna kan bli ett permanent inslag eller om de även kommer prövas på andra linjer. Enligt Tobbe Lundell är inte linjerna som testas mer utsatta än andra, men incidenterna ökar. Den vanligaste situationen är passagerare som inte visar upp en biljett.  

– Det sker incidenter, men framförallt går det att se en ökad grad stökighet i samhället. Det här är inget som är unikt för oss. Det är en samhällsutveckling.

Säger till innan kameran startas

Kameran filmar inte passivt utan startas av tågvärden. Om en situation uppstår säger värden till att hen startar kameran och kan på så sätt förhindra en konflikt. Kameran kommer vara synlig, men om passageraren inte känner till den kan det vara svårt att veta vad det är för någonting, menar Tobbe Lundell.

Varför specifikt på kroppen och inte en kamera i vagnen?

– Det här är inte i förstahand en övervaknings metod. Vi använder den för att lugna ner sitionener.

Kamerorna kommer testas på olika linjer runt Mälardalsregionen, samt Svealandsbanorna.

Enligt SJ:s hemsida sparas alla filmer som inte blir en del av en polisanmälan i fem dagar. Filmer som polisen använder raderas när polisen får filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.