Foto: White arkitekter AB/ SVT

Kampen för att stoppa bygget på Pettersberg ”har bara börjat”

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämnden i Västerås har antagit en detaljplan, som innebär att det kommer byggas tre nya punkthus på Pettersberg i Västerås. Det har lett till att näringsidkare och hyresgästföreningen i området överklagat beslutet.

Detaljplanen antogs 13 juni i år och nu har den överklagats till Mark- och Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt. Enligt planen ska det byggas tre nya punkthus i olika höjd, med totalt 150-200 lägenheter. 

”Förtätning är okej, men inte här” 

Hyresgästföreningen Pettersberg är också kritisk till beslutet och har samlat in underskrifter till protestlistor för att stoppa detaljplanen. Första varvet med protestlistor fick föreningen ihop 200 underskrifter och andra varvet 400. 

– Förtätningen skulle påverka vegetation, leda till mera otrygghet och sämre parkeringsmöjligheter. Förtätning är okej, men inte här. Det förstör allt för oss, säger Tomas Hofling, ordförande i Hyresgästföreningen Pettersberg.

Vidare säger Hofling att överklagan bara är en början och att föreningen kommer kämpa för att stoppa bygget så länge det krävs. Näringsidkare i området är också skeptiska. De menar att förtätningen kommer leda till negativa konsekvenser för deras verksamheter.

– Under byggtiden kommer det bli tufft för oss. Vi kämpar redan nu som små butiker för att gå runt. Vi kommer gå i konkurs, säger Foad Al Hasan, som driver en butik i området.

Förtätningen ska göra Pettersberg mer attraktivt 

Byggnadsnämnden däremot menar att nybyggnation kommer gynna Pettersberg och att det är bra både för det sociala samt för näringsidkare.

– Vi måste se det i ett större perspektiv. Byggtiden är relativt kort och det går över snabbt. När vi bygger nytt höjer vi status, priser och intresset av att flytta dit, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden.

I klippet ovan hör du mer om kampen.

Detaljplan för Urberget 1

Syftet med planen är att pröva om det är lämpligt att bygga fler bo­städer i om­rådet. Vi ska också se om det finns möjlig­het att ha möte­slokal och lokaler för mindre verk­sam­het i botten­våning. Det kan till exempel vara frisör, när­butik eller liknande.

Det är tänkt att bli tre nya punkt­hus i olika höjd, med totalt mellan 150-200 lägen­heter. Husen ska ligga ut mot Petters­bergs­gatan. I arbetet är det viktigt att ta hän­syn till att om­rådet har en mycket värde­full be­byggel­se­miljö.

Byggnadsnämnden har antagit planen den 13 juni 2019.

Källa: Västerås stad, DP1874

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.