Kan det hända i Köping?

Uppdaterad
Publicerad

Norska Yaras fabrik i Köping tillverkar ämnen som är nästan lika explosiva som konstgödsel.

Dåvarande konstgödselfabriken i Köping drabbades 2004 av en omfattande brand. Tjock rök spreds över hela Köping efter att ett transportband blivit överhettat och antänt ett stort lager av konstgödsel. Situationen var allvarlig.

På torsdagen exploderade en konstgödselfabrik i staden West i Texas. Orsaken är ännu oklar men den tragiska olyckan tog minst 14 människors liv.

Detta reser frågan om den nuvarande anläggningen i Köping är säker. Fabriken, som sedan 2004 heter Yara, tillverkar inte längre konstgödsel, utan främst ammoniumnitrat. Det är en råvara till sprängämnesframställning och är lättantändligt.

– I den form vi har här i Köping är det inte klassat som ett explosivt ämne utan som ett oxiderande. Det innebär att det finns syre i ämnet som kan underhålla en brand, säger Pär Höök som är vd och platschef vid anläggningen.

Man diskuterar nu vad som kan ha orsakat explosionen i Texas. Experter tror att det är just ammoniumnitrat som antänts och sedan exploderat.

– Det är klart att det kan bli en smäll. Det är ju en råvara till sprängämnen vi gör här. Men det är som sagt klassat som oxiderande och inte explosivt.

De boende häromkring behöver inte vara rädda?

– Man ska alltid ha respekt för ammoniumnitrat. Men med de rutiner och säkerhetsföreskrifter vi har här på fabriken i Köping så behöver man absolut inte vara orolig.

Gör ni något för att ytterligare stärka säkerheten?

– Efter en sådan här incident som den i Texas kommer Yara att gå igenom samtliga regler. Om vi kommer fram till att något måste ses över så kommer vi att göra det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.